Street view of Corner House by Studio 304

Studio 304 designs Corner House to fit in with its Georgian neighbours

Studio 304 architects Gary Tynan and Claire Lepoivre have created them selves a loved ones household in Dublin, which blends Georgian styling with present day specifics.


Corner House is a a few-storey, 4-bedroom home created at the finish of a terrace in a conservation location in Monkstown.

Granite wall of Corner House by Studio 304
The base of Corner Home is granite to match the current boundary wall

Even though it is a modern day residence, Tynan and Lepoivre have produced the creating truly feel acceptable for its setting by matching the proportions of its Georgian neighbours.

Not only do the tiers of Corner Residence correspond with those subsequent doorway, but it also attributes various aspects that are standard of 18th-century homes. The windows are tall and deep-established, although a 2nd-floor terrace has been intended to seem like quoins.

Tiered volumes of Corner House by Studio 304
The upper levels are rendered and painted in white and gray

The building is also a little set back from the current facade, as a mark of respect to the present architecture.

“I wanted to construct one thing that was specific to the internet site,” describes Studio 304 founder Tynan.

Facade of Corner House by Studio 304
The building’s proportions match these of the neighbouring Georgian terrace

“The new household is established back again so that the quoins of the current terrace can be study,” he informed Dezeen, “and the higher volumes of the property are damaged down into proportions similar to individuals quoins. They are intended to express solidity and anchor the building to the corner, as the quoins do.”

The cladding components have been equally chosen with the placing in head. The reduced stage of the home is clad in granite, matching an present boundary wall that was repaired as section of the venture.

Rear elevation of Corner House by Studio 304
The household opens out to a garden at the rear

Meanwhile the higher concentrations are rendered and painted in two diverse shades: white at the front, and gray at the back.

“Ordinarily in this conservation space, the fronts of the older residences are painted and have plaster particulars, though the rear is ordinarily still left in purely natural render color (gray). So the new house follows this logic also,” stated Tynan.

Front door to Corner House by Studio 304
The entrance is located on the facet of the building

The home windows are lined with metal to emphasise the deep reveals. “It felt vital to me that the home windows experienced a perception of depth,” added Tynan.

Inside of, the 190-sq.-metre creating is organised close to a central hallway and staircase, which dissects the ground system. This house is flooded with purely natural mild, thanks to a generous south-facing window over the entrance and a skylight around the stairwell.

Hallway of Corner House by Studio 304
A south-facing window provides a great deal of gentle into the entrance hallway

On the floor ground, rooms contain a big kitchen and eating place that opens out to the back garden, a a lot more intimate residing room and a individual utility area. The first floor incorporates a few bedrooms, such as a single en-suite, though a fourth bedroom is positioned on the smaller second flooring.

The interior combines uncomplicated detailing with some playful thrives. These involve forged concrete washbasins in shades of pink and eco-friendly, and a series of ornamental friezes that generate styles of light-weight and shadow.

Kitchen of Corner House by Studio 304
Ornamental information inside of the property involve friezes manufactured with a CNC machine

“1 of the positive aspects of making your have home is that you have an option to test tips and experiment,” claimed Tynan.

“These friezes were experiments in using a CNC machine to route flutes into sheets of engineered timber.”

Bathroom in Corner House by Studio 304
Cast concrete wash basins appear in shades of environmentally friendly and pink

Tynan established Studio 304 in 2015, while Lepoivre joined the studio afterwards. The office has done a handful of initiatives considering the fact that then, including a house extension with a sunken bath, which was named very best household extension in London in the You should not Go Enhance awards in 2017.

Even though Tynan grew up in Dublin, he and Lepoivre have been living in London for the previous ten years. With the completion of Corner Household, Tynan, the few and their two daughters have been capable to relocate.

Images is by Aisling McCoy.


Task credits

Architect: Studio 304
Most important contractor: Great Households
Joinery: Abington Style Residence
Tiles: Mosa
Windows: Schueco